U znanju je moć!
Zlatni karatista i medicinar
Zlatni karatista i medicinar

Zlatni karatista i medicinar

Hodnicima naše škole kročili su brojni učenici koji su stasali u uspješne odrasle ljude, bilo da se radi o domenu nauke, biznisa, kulture, umjetnosti ili sporta. Međutim, ne možemo i ne smijemo poricati činjenicu da danas živimo u dobu poroka, reality zvijezda, youtubera, instant slave i digitalnog nasilja, te da sve teže nalazimo one koji su dovoljno odvažni da svoj uspjeh izgrade na temeljima odricanja, discipline i teškog rada.
Jedan od onih koji su odlučili da svoje korake usmjere ka plemenitom cilju i svoju energiju podrede jednoj od borilačkih vještina jeste mladi karatista Omar Halilović, učenik drugog razreda medicinske škole i član Karate kluba „Bošnjak“ Konjic. Iz niza Omarovih uspjeha, izdvajamo posljednji – učešće na Balkanskom šampionatu u Rijeci, održanom u periodu od 26. do 28. novembra 2021. godine. Da se ne radi samo o pukom učešću, potvrđuju i podaci da je, nastupivši za reprezentaciju BiH u kategoriji juniora -76kg, a u konkurenciji 770 takmičara iz trinaest zemalja, osvojio prvo mjesto i tako postao prvak Balkana. Osim toga, značajno je i to da je upisao i ekipni nastup u okviru kojeg je juniorska ekipa iz BiH osvojila prvo mjesto. Kako nam je Omar rekao, na pomenutom takmičenju ponosno je predstavljao svoj klub, grad i domovinu, a u ostatku razgovora skromno je otkrio i nekoliko pojedinosti iz svog života.

Postoji li neki poseban razlog zbog kojeg si odabrao karate?
Kada sam imao šest godina, otac me je odveo na prvi trening. Isprva mi se karate kao borilačka vještina dopao, nešto kasnije sam ga iskreno zavolio i od tada redovno treniram.
Opiši nam svoj radni dan.
Nakon buđenja i uobičajenih jutarnjih aktivnosti, odlazim na trening, zatim slijede doručak, kratki odmor i učenje. Veći dio dana posvećen je nastavi nakon koje odlazim na večernji trening, a kraj dana predviđen je za učenje i odmaranje.
Koliko je u karateu važan sklad uma i tijela?
Sklad uma i tijela u karateu je posebno važan, jer zahtijeva brzo i pomno analiziranje protivnika i njegovih pokreta, te koncentriranost na predviđanje protivnikovih poteza.
Postoji li nešto čega si se morao odreći da bi bio najbolji?
Morao sam uobičajenu ishranu zamijeniti nutricionističkom, a uskraćeno mi je i obilje slobodnog vremena.
Ko je tvoj životni, a ko sportski uzor?
Moj životni uzor je moj otac, a sportski Mensur Cakić.
Ko je tvoja najveća podrška?
Moja najveća podrška su moji roditelji i prijatelji. Bez njih ne bih uspio.
Koje takmičenje bi posebno izdvojio?
Svako takmičenje mi je važno, ali posebno bih izdvojio Svjetsko prvenstvo u Umagu 2019. godine na kojem sam osvojio prvo mjesto.
Je li bilo trenutaka u kojima si poželio da odustaneš?
Trenuci u kojima sam poželio da odustanem jesu oni u kojima sam osjetio šta znači ljudska zloba i zavist u vezi s mojim uspjehom. No, nisam i neću odustati.
Kako bi objasnio značaj sporta za život mladih ljudi?
Mladi ljudi treba da se bave sportom, jer kroz sport jačaju svoje fizičke i psihičke karakteristike, razvijaju disciplinu, njeguju zdravlje, kao i osjećaj za timsku igru.

Iako je suptilno izbjegao da nam odgovori na pitanje šta bi poručio svojim vršnjacima, Omarov uspjeh sam po sebi je dovoljna poruka i primjer na kakvim temeljima bi se trebao graditi životni uspjeh. Poslovica kaže da za odlučan duh ne postoji nemoguće, a ovaj učenik je svoju odlučnost ovjekovječio zlatnim medaljama.
Sa željom da ostvari još veći uspjeh, Omaru upućujemo iskrene čestitke!

Tekst: Alema Gagula
Foto: Karate klub „Bošnjak“ Konjic