U znanju je moć!
Učenici generacije školske 2022/2023. godine
Učenici generacije školske 2022/2023. godine

Učenici generacije školske 2022/2023. godine

Odlukom Komisije za izbor učenika generacije školske 2021/2022. godine za najbolju učenicu gimnazije proglašena je Alma Jusufbegović, za najboljeg učenika tehničkih škola proglašen je Ali Halilović, dok je za najbolju učenicu srednih stručnih škola proglašena Ena Redžo.

Učenica Alma Jusufbegović je svojim zalaganjem i uspjehom zaslužila status učenice gimnazije. Svaki razred je završila sa svim peticama. U toku svog gimnazijskog školovanja je pokazala sistematičnost u radu i izuzetnu posvećenost svim predmetima jednakom mjerom. Brojne nagrade na školskim i kantonalnim takmičenjima to i potvrđuju:

  • drugo mjesto na školskom takmičenju iz matematike, fizike i turskog jezika u prvom razredu,
  • drugo mjesto na školskom takmičenju iz matematike i prvo mjesto na školskom takmičenju iz turskog jezika u drugom razredu,
  • drugo mjesto na školskom takmičenju iz matematike u trećem razredu,
  • drugo mjesto na školskom takmičenju iz matematike i fizike, prvo mjesto na školskom takmičenju iz turskog, drugo mjesto na školskom turniru u šahu u ženskoj kategoriji, drugo mjesto na kantonalnom takmičenju iz matematike, prvo mjesto na kantonalnom takmičenju iz fizike, oblast D i prvo mjesto na kantonalnom takmičenju iz turskog jezika u četvrtom razredu.
Osobine koje krase Almu su izražena empatičnost, skromnost i samokritika. Osim posvećenosti nauci učenica ima izraženu sklonost ka umjetnosti. Svijet knjiga, crteža i slika su njen svijet.
Znanje i vještine koje je svojim zalaganjem stekla su dobar temelj za njeno buduće školovanje u kojem joj želimo svaki mogući uspjeh.

Alma Jusufbegović

Tokom četverogodisnjeg školovanja u elektrotehničkoj školi, smjer informacijske tehnologije, Ali Halilović je ostvario zapažene rezultate koji su ga doveli do titule najboljeg učenika tehničkih škola. Osim primjernog vladanja i odličnog uspjeha Alijevi rezultati sa takmičenja su ono što najviše govori o njegovim vještinama i ljubavi prema školi koju je završio:

  • prvo mjesto na školskom takmičenju iz Web programiranja u prvom i četvrtom razredu,
  • drugo mjesto na kantonalnom takmičenju iz Web programiranja u prvom razredu,
  • prvo mjesto na kantonalnom takmičenju iz Web programiranja u četvrtom razredu.
Certifikat MOS (Microsoft Office Specialist) i najkorisniji Arduino projekat u STEM timskom takmičenju će sigurno biti od velikog značaja za Alijevu budućnost.
Zadovoljan stečenim znanjem i srednjoškolskim obrazovanjem koje je sa sobom nosilo izazove i zahtjevalo mnogo truda i zalaganja, Ali ističe da će svoje obrazovanje nastaviti usavršavati na poljima IT-a i programiranja.
Čestitke upućujemo najboljem učeniku srednjih tehničkih škola i želimo mu mnogo uspjeha i dobrih rezultata u nastavku školovanja.

Ali Halilović

Srednja škola uslužnih djelatnosti, smjer frizer – vlasuljar i ove godine je ispratila učenike koji su u toku školovanja ostvarivali zavidne rezultate i koji su bili najbolji u konkurenciji svih stručnih škola. No, svojim radom posebno se istakla učenica Ena Redžo, te tako ponijela titulu “učenica generacije srednjih stručnih škola”.
Postignuti uspjeh dovoljno govori o Eninoj kontinuiranoj odgovornosti u izvršavanju nastavnih obaveza i želji za pravilnim usvajanjem znanja, a ono što je značajno istaći jeste njena posebna sklonost ka praktičnoj nastavi kroz koju je ispoljavala kreativnost, sofisticiranost, diskretnost i estetizam kao vještine i osobine neophodne za svijet ovog atraktivnog i, nadasve, plemenitog poziva.
Kada izabereš da učiš kako bi uljepšavao druge ljude, onda je to jedan od najboljih puteva kojim mlado biće može krenuti, a ova titula nagrada je za Enin trogodišnji trud, ali i pokazatelj da se izabranim putevima uvijek može dostojanstveno hoditi.

Ena Redžo

Tekst: Dušica Čukle, Alma Džajić, Alema Gagula
Foto: Goran Džino