U znanju je moć!
Dan nezavisnosti i Dan oslobođenja Konjica od fašizma
Dan nezavisnosti i Dan oslobođenja Konjica od fašizma

Dan nezavisnosti i Dan oslobođenja Konjica od fašizma

Simbolični defile i projekcija dokumentarnog filma „Referendum ‘92.“, novinarke Arijane Saračević-Helać, dio su ovogodišnje manifestacije obilježavanja Dana nezavisnosti BiH i Dana oslobođenja Konjica od fašizma, u kojoj su učestvovali i učenici JU „Srednja škola“ Konjic. Osim što su na taj način izrazili svoje poštovanje prema jedinoj domovini, učenici su imali priliku da se kroz sadržaj filma dodatno educiraju o najznačajnijem datumu u savremenoj historiji Bosne i Hercegovine. Osmišljen kao svojevrsni „omaž krvavoj borbi za nezavisnost“, film predstavlja vrijedno svjedočanstvo namijenjeno prvenstveno mladim ljudima i zasigurno će postati nezaobilazan materijal u obrazovanju budućih generacija.

Stečeno znanje i kreativnost, svjesnost o identitetu, bosanskim tekovinama i istinskim vrijednostima, naši učenici su pokazali i na tradicionalnom literarnom konkursu Grada Konjica. Odgovorivši na temu „Nezavisnost i antifašizam – ponos i obaveza“, a pod mentorstvom profesorice Amele Macić, prve tri nagrade osvojile su:

  • Sedina Graho, učenica prvog razreda elektrotehničke škole – smjer informacionih tehnologija,
  • Lejla Hebibović, učenica prvog razreda elektrotehničke škole – smjer informacionih tehnologija, te
  • Maida Biber, učenica četvrtog razreda opće gimnazije.
Vrijedne nagrade i zahvalnice učenicama i mentorici uručene su u okviru svečanog programa koji je u organizaciji Grada Konjica danas upriličen u prostorijama JU „Srednja škola“ Konjic.

Literarni konkurs Pedagoškog zavoda i IC štamparije Mostar na temu „Ljubav prema domovini ne leži u riječima već u velikim srcima“ rezultirao je još jednom nagradom, a niz nagrađenih nastavila je Naida Graho, učenica drugog razreda elektrotehničke škole, koja je pod mentorstvom profesorice Alme Džajić podijelila treće mjesto s Hamzom Džafićem, učenikom Karađoz-begove medrese Mostar.

Neka nam u godinama koje slijede ljubav prema domovini bude utemeljena na odluci srca, djelima razuma, moći znanja i vladavini tolerancije.

Organizatorima se zahvaljujemo, a učenicima i njihovim mentoricama iskreno čestitamo!