U znanju je moć!
Konjic STEM CHALLENGE 2023
Konjic STEM CHALLENGE 2023

Konjic STEM CHALLENGE 2023

Konjic STEM CHALLENGE 2023 drugo je po redu takmičenje za učenike srednjih škola koje organizira Udruženje “Pi Klub” iz Konjica. Održano je u utorak, 14. marta 2023. godine u prostorijama naše škole, a učestvovalo je deset ekipa iz Konjica, Sarajeva, Mostara, Zavidovića i Travnika. Tematska odrednica ovogodišnjeg izazova bila je “Zaštita od požara”, a sastojala se od dvije kategorije – IoT (integrisani sistemi) i Software.

U ovom značajnom takmičenju našu školu su predstavljale ekipe “Feniks” s projektom “Protivpožarni sistem – Feniks” i “Los Bomberos” s projektom “Savremeni dom”, pri čemu je osam učenika pokazalo zavidan nivo znanja, vještina i kreativnosti.

Nakon predstavljanja projekata, analize i bodovanja, članovi stručnog žirija Elma Begić, Adis Pirija, Hikmet Trnka za IoT kategoriju i Dino Pelić, Jasmin Mulić i Haris Eminagić za Software kategoriju, proglasili su najbolje ekipe.

Takmičeći se u obje kategorije, ekipa “Feniks” je u ostvarila zavidan uspjeh, odnosno drugo mjesto u IoT i prvo mjesto u Software kategoriji, a ovu kreativnu ekipu sačinjavali su učenici:

  1. Omar Prevljak, III ET
  2. Renato Antunović, IV ET
  3. Admir Voloder, III ET
  4. Aldin Brkan, IV ET
Pod mentorstvom profesorice Anese Zahirović, učenici su osmislili projekat čiji je prvi dio zasnovan na detekciji požara u šumskom području, drugi na kućnoj detekciji i upozorenju te povezanosti s prostorijama lokalnih službi poput vatrogasaca ili službe civilne zaštite. U projekt je integrisana tehnologija arduino mikrokontrolera i umjetne inteligencije.

Organizatorima takmičenja se zahvaljujemo, a učenicima upućujemo iskrene čestitke.