Projektom „Turska kuharska tradicija kao dio bosanskohercegovačke baštine“ naša škola se prijavila na javni poziv Instituta Yunus Emre – Sarajevo za apliciranje projekata profesora turskog jezika, koji će se realizovati s učenicima u ovoj školskoj godini.
Prethodne sedmice je u prostorijama JU “Srednja škola” Konjic, uspješno realizovana prezentacija projekta pod nazivom „Turska kuharska tradicija kao dio bosanskohercegovačke baštine“.
Aktivnosti koje su realizovane ovom prezentacijom su uključivale:
- istraživanje uticaja turske kuhinje na bosanskohercegovačku kuhinju, prikupljanje i odabir recepata specifičnih za tursku kuhinju, za koju su bili zaduženi učenici gimnazije s profesoricom turskog jezika Fatimom Babajić;
- pripremu i prezentaciju recepata u sklopu praktične nastave, za što su bili zaduženi učenici ugostiteljske škole, smjer kuhar i konobar s profesoricom praktične nastave Mehdijom Košpo.
- poboljšali nivo praktičnih kompentencija za zanimanje kuhar i konobar,
- pokazali izvanredne komunikacijske i prezentacijske vještine,
- obogatili nivo znanja o kulturi i tradiciji Turske i turskog naroda,
- na inovativan, kreativan i zanimljiv način pokazali put ka povećanju motivacije za rad kod profesora i kod učenika,
- podstakli i profesore i učenike na razvoj istraživačkog duha,
- podigli cjelokupnu školsku kulturu na viši nivo.
Čestitamo našim učenicima i profesorima na uspješnoj realizaciji pomenutog projekta!