U znanju je moć!
Izuzetne učenice s izuzetnim idejama i rezultatima
Izuzetne učenice s izuzetnim idejama i rezultatima

Izuzetne učenice s izuzetnim idejama i rezultatima

Predstavnice Vijeća učenika JU „Srednja škola“ Konjic, Maida Biber, Medina Čolak, Naida Bašić i Amalia Korić pružile su nam pozitivan primjer u nastojanju da učine nešto dobro za svoju školu i sve učenike. Naime, na inicijativu učenice Maide Biber osmislile su projekt pod nazivom „Oaze za izvrsnost i druženje učenika Srednje škole Konjic“ i prijavile se na kampanju „Poziv za učenice i učenike srednjih škola u BiH“, koju realizira Fondacija Mozaik u saradnji s Omladinskom bankom i zajednicom Lonac.pro.
Nastojeći da doprinesu što boljim uslovima za učenje i napredak, u svoj projekt unijele su želju da opreme i urede prostor u kojem bi se održavala dodatna i dopunska nastava, sastanci sekcija i Vijeća učenika, te da nefunkcionalni prostor za sjedenje u školskom holu preobraze u prostor u kojem bi se učenici mogli družiti i ugodno provoditi slobodno vrijeme. Pri izradi projekta slijedile su upute profesora Sanjina Džajića, ali i vlastitu ideju po čijem realiziranju će se poboljšati školski ambijent, a sadašnje i buduće generacije učenika imati veliku korist.
Ono što je posebno značajno jeste ostvareni osjećaj zajedništva, odnosno podrška koju su dobile od velikog broja učenika i profesora. Podrška je ostvarena kroz proces glasanja za projekt, u čemu su svojim trudom posebno doprinijele profesorice informatike, Emina Lizde i Azra Krezić, kao i učenici iz IV ETI odjeljenja.

Rezultat ovog zajedničkog truda i rada krunisan je u utorak, 7.12.2021. godine, potpisivanjem Ugovora o dodjeli granta za projekte Omladinske banke u iznosu od 1391 KM. Ugovor je potpisan u prostorijama Startup studija u Sarajevu, a realiziranje projekta predviđeno je za period od januara do marta 2022. godine. Svoje iskreno zadovoljstvo zbog ostvarenog uspjeha učenice su potvrdile riječima:
„Drago nam je što ćemo ovim projektom poboljšati vizuelni izgled naše škole i stvoriti uređene prostore koji će koristiti i generacijama koje dolaze poslije nas. Ostavljamo značajan trag u pogledu izvrsnosti naše škole i učenika pri ostvarivanju rezultata na različitim takmičenjima, ali i boljem uspjehu i ostalih učenika. Prvi put se susrećemo s ovakvim projektom i veoma smo sretne što smo uspjele ostvariti cilj, a iskreno smo i zahvalne profesorima i učenicima koji su se potrudili da naš projekat ostvari veliki broj glasova.“

Sa željom da ovaj pohvalni primjer podstakne i druge da svojim znanjem i radom doprinose boljoj budućnosti, našim učenicama upućujemo iskrene čestitke!

Tekst: Alema Gagula
Foto: Emina Lizde