U znanju je moć!
Replikacioni trening u sklopu Projekta općeg obrazovanja “TABLA”
Replikacioni trening u sklopu Projekta općeg obrazovanja “TABLA”

Replikacioni trening u sklopu Projekta općeg obrazovanja “TABLA”

U periodu od 17-og do 20-og januara 2022. godine u prostorijama naše škole održan je replikacioni trening u sklopu Projekta općeg obrazovanja „TABLA“, koji podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a realizira organizacija „Save The Children“ uz podršku Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK-a. Na osnovu stečenog zvanja master mentora, obuku su vodile profesorice Ozana Alagić i Mersida Sitar, a svoje znanje su, kroz predavanja i kreativne radionice, nesebično i posvećeno prenijele na trideset profesora i radnih kolega.

S obzirom na opću svrhu projekta „TABLA“, mentorice su predavanja i radionice bazirale na približavanju STEM/STEAM načina učenja i poučavanja, osobenosti i međusobnih povezanosti Zajedničke jezgre nastavnog plana i programa s jasno definiranim ishodima učenja i Operativnog nastavnog plana i programa za STEM/STEAM kompetencije, definiranju i metodama razvoja 4K vještina (komunikacija, kolaboracija, kreativnost i kritičko mišljenje), formativnog praćenja i ocjenjivanja, istraživačkog učenja (IBL), projektne nastave, godišnjeg plana poučavanja, te međupredmetnog povezivanja. Kako bi se ostvarivanje ciljeva olakšalo, organizatori i realizatori Projekta su u našoj školi uspostavili i opremili savremenu laboratoriju s potrebnom opremom i sredstvima za učenje.

Zamijenivši ulogu profesora za ulogu učenika, učesnici u treningu su još jednom ukazali na značaj prosvjetnog poziva, a zdušno su dokazali svoju spremnost da nadograđuju znanje, usavršavaju vještine, poboljšaju nastavni proces i tako doprinesu napretku svojih učenika.

Polaznicima obuke certifikati će biti uručeni u mjesecu junu, a organizatorima i realizatorima se iskreno zahvaljujemo.

Tekst: Alema Gagula
Foto: Ozana Alagić