U znanju je moć!
Akcija pošumljavanja parka Vrtaljica
Akcija pošumljavanja parka Vrtaljica

Akcija pošumljavanja parka Vrtaljica

Prirodna bogatstva su održiva samo ako se pravilno brinemo o njima, a naša dužnost jeste da zdravu životnu sredinu ostavimo u nasljeđe budućim generacijama. Toga su itekako svjesni učenici JU “Srednja škola” Konjic koji su se odazvali pošumljavanju parka Vrtaljica.
Naime, Općina Konjic je 22. februara 2022. godine organizirala akciju pošumljavanja parka Vrtaljica, koje je obavljeno u sklopu pripremnih aktivnosti za obilježavanje nastupajućeg državnog praznika.
Pored ostalih učesnika u pomenutoj akciji, svoj doprinos u sadnji hiljadu sadnica autohtone vrste crnog bora dali su i učenici Ekološke sekcije, pod vodstvom profesora Arnela Veljkovića, kao i ostali učenici naše škole, njih ukupno stotinu, u pratnji profesorice Dženane Buturović i profesora Inera Alića.
Važno je napomenuti da je dolomitno područje Vrtaljica specijalni botanički rezervat, specifičan po brojnim biljnim vrstama, a od posebnog značaja su endemske vrste konjički vričak i crni bor.
Učešćem u sličnim aktivnostima u prethodnom periodu, učenici naše škole su još jednom ukazali na važnost razvijanja ekološke svijesti i ljubavi prema prirodi, kao i na važnost kvalitetnog i zdravog života u zajednici.

Tekst: Alma Džajić
Foto: Arnel Veljković