U znanju je moć!
Prva nagrada na literarnom konkursu
Prva nagrada na literarnom konkursu

Prva nagrada na literarnom konkursu

Misao o tome da je ljubav prema domovini odluka srca koju um, bez obzira na okolnosti, ne može promijeniti proizašla je iz mladalačkog pera Medine Čolak, učenice trećeg razreda elektrotehničke škole.  Šapućući o ljudskoj raspolućenosti između korijenja i tuđine, tradicije i savremenog doba, moranja i nadanja, iskustava i želja, te o neizbježnom povratku izvoru, Medina je istkala prvonagrađenu priču na literarnom konkursu koji već deset godina raspisuju Pedagoški zavod Mostar i IC Štamparija Mostar.
Konkurs je dio tradicionalnog obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, pod nazivom “Ja domovinu imam i u srcu je nosim”, a plemeniti cilj organizatora, između ostalog, je i podsticanje učenika da svoju ljubav prema domovini pretoče u literarnu riječ. U vezi s tim, Medinin rad je ocijenjen kao najbolji od šesnaest literarnih radova iz osam srednjih škola s područja HNK-a, a diploma i nagrada su joj uručene na svečanoj manifestaciji održanoj u Studentskom hotelu u Mostaru, 25. februara 2022. godine.
Organizatorima manifestacije se iskreno zahvaljujemo na pruženoj prilici, vrijednoj nagradi i lijepom prijemu, a učenici upućujemo iskrene čestitke. Ujedno, svim građanima Bosne i Hercegovine čestitamo Dan nezavisnosti riječima kraljice Katarine, kojima je i naša učenica završila svoj rad:
“Jer… Šta je čovjek bez domovine i bez jezika svoje domovine? Ovo što i ja… Mrtav čovjek kojem je ostao samo taj dio svijesti kojim jedino tu istinu može izreći.”

Tekst: Alema Gagula
Foto: Enisa Karkelja