U znanju je moć!
Zlatna medalja na takmičenju “Biser Konjica 2022”
Zlatna medalja na takmičenju “Biser Konjica 2022”

Zlatna medalja na takmičenju “Biser Konjica 2022”

Ugostiteljsko-turistička stručna škola iznova nas uspijeva ugodno iznenaditi i obradovati svojim izvanrednim ostvarenjima i uspjesima. Ovaj put za to su zaslužne Adna Ćosić i Naida Halilović, učenice drugog razreda koje su se odvažile na to da na Prvom evropskom takmičenju kuhara profesionalaca i srednjih škola provjere svoje kuharske sposobnosti, te da ih osvojenom zlatnom medaljom i dokažu.

Ovo jedinstveno takmičenje pod nazivom „Biser Konjica 2022“ održano je u periodu od 14. do 16. oktobra, a za visokokvalitetnu organizaciju pobrinuo se hotel Garden City Konjic. U takmičarskoj klasi srednjih škola učestvovalo je osam škola s ukupno šesnaest učenika koji su se takmičili u tri kategorije – pasta, riba i vegetarijansko jelo. Zahvaljujući višednevnoj pripremi, kao i posvećenosti profesorice Mehdije Košpo, naše vrijedne učenice su osvojile prvo mjesto u kategoriji obrade i spremanja ribe. Profesorica Košpo je izrazila zadovoljstvo zbog postignutog uspjeha i s osjećajem ponosa istakla da je riječ o posebno marljivim i znanja željnim učenicama. Kako je bila opravdano odsutna, pri samom takmičenju dodatni oslonac učenicama su pružili profesor Eldin Boloban i zamjenik direktora Halid Ćosić.

Zlatna medalja zauzimat će posebno mjesto u biografijama ovih mladih djevojaka, ali i ostati zlatnim slovima upisana potvrda da se svaki uspjeh gradi isključivo na temeljima znanja i vlastitog rada. U kratkom razgovoru su nam otkrile da su takmičenje doživjele kao jedan sasvim novi svijet i da su sigurne da ovo nije posljednje osvojeno zlato. Osim što su uživale u takmičarskom dijelu i nagradi, sretne su što dobile priliku da se druže s velikim imenima kuharskog miljea, da uče od najboljih, te da ovom pobjedom utabaju nove staze po kojima će hoditi u svijetu ovog kreativnog umijeća koje sve više poprima osobine umjetnosti.

Na postignutom uspjehu im čestitamo i želimo da se njihovi snovi ostvare, a organizatoru takmičenja se iskreno zahvaljujemo.

Tekst: Alema Gagula
Foto: Radio Konjic, Adna Ćosić