U znanju je moć!
Ekskurzija – putovanje u svijet samostalnosti i zrelosti
Ekskurzija – putovanje u svijet samostalnosti i zrelosti

Ekskurzija – putovanje u svijet samostalnosti i zrelosti

Svaka maturalna ekskurzija poput razdraganog glasonoše najavljuje završetak jednog životnog ciklusa i ujedno otvara kapiju u svijet samostalnosti i zrelosti. To je poseban događaj koji krutu liniju između učionice i vanjskog svijeta rastače u profinjenu lepezu stečenog znanja i novih iskustava, pravila i slobode, odgovornosti i zabave. Kako je ovogodišnja ekskurzija bila predviđena za početak školske godine, odnosno za period od 24. septembra do 2. oktobra, naši maturanti su vrijeme polaska dočekali s velikim nestrpljenjem i radošću. Putovanje u neistražene predjele Italije, Španije i Francuske predvodio je turistički vodič Emir Kurtović iz Agencije Mondoco, a odgovornost za šezdeset i šest učenika preuzeli su direktorica Enisa Karkelja, profesor Mehmed Repovac, te profesorice Amela Macić i Azra Krezić.

Prešavši granice zemalja iz neposrednog susjedstva, puls temperamentne Italije osjetili su u Veneciji, neobičnom gradu koji svoje posjetitelje brzo zaogrne plaštom misterije, prekrije čudesnim maskama i u crnim gondolama proveze svojim vodenim ulicama. Već dugo se tvrdi da ovaj Casanovin grad „gubi tlo pod nogama“, ali u stamenost njegove prošlosti maturanti su se uvjerili na Trgu svetog Marka, na stepenicama Duždeve palače, na slavnom Mostu uzdaha, te na mostu Rialto, koji je stoljećima bio jedini most na glasovitom kanalu Grande. Moderniju stranu Italije i dobar provod svakako su doživjeli u Lido di Jesolu, odmaralištu koje očarava petnaest kilometara dugom plažom i bogatim noćnim životom. Početno ushićenje talijanskom ljepotom produbljeno je obilaskom renesansne Verone, grada zabranjene ljubavi, prognanog pjesnika, ukusne hrane i impresivnih građevina. Od raznolike veronske baštine vrijedilo je posjetiti kolosalnu gladijatorsku Arenu, ali i Trg Erbe, Toranj Lamberti, Trg gospode, Danteov grob, Julijinu kuću, palatu i grobnicu porodice Scaglieri, te Trg Bra. Bogatiji za sve što su vidjeli i saznali o historiji, kulturi, tradiciji i savremenom načinu života ovih talijanskih gradova, naši maturanti su ostatak predviđenog vremena iskoristili za individualne aktivnosti i uputili se ka fascinantnoj Španiji.

Prvo odredište u zemlji zavodljivog flamenca bilo je popularno odmaralište Lloret de Mar, mjesto na Costa Bravi s izuzetnom prirodnom ljepotom koje je maturantima poslužilo za odmor, nezaboravan noćni provod, ali i kao luka iz koje su se mogli otisnuti u dvodnevu posjetu Barceloni. Osim velebne katedrale „Sagrada Familia“, u katalonskoj prijestolnici jednako ih je oduševila i ekstravagantna dinamika života u ulici La Rambla, šetnja preko Španskog trga, pogled na grad s brda Montjuic i Kolumbov spomenik. Međutim, posebnu radost svakako je izazvala posjeta stadionu Camp Nou, domu slavnih Katalonaca i hramu ljubitelja fudbala. Kraj druženja s Barcelonom obilježio je obilazak rasplesanih Magičnih fontana i nezaobilazni shopping u Mataro Park Outletu.

Posjeta Francuskoj svedena je na njen južniji, ali glamurozniji i senzualniji dio – Azurnu obalu, duž koje su imali priliku da posjete prestižni Cannes i Festivalsku palatu La Croissete, Nicu i njeno Englesko šetalište, hotel-muzej „Negresko“, Trg Masena, Trg boginje Nike, boginje pravde po kojoj je grad i dobio ime. Nakon Nice uslijedio je obilazak elitnog Monaca, kneževine-grada, koji je postao planetarno poznat nakon što je holivudska glumica Grace Kelly postala njegovom princezom. Vrhunac kneževskog obilja i sjaja pokazao je Monte Carlo, san svakog hazardera i izbrušeni dijamant elitnog evropskog društva. Francuski glamur smijenio je ništa manje značajan Milano – modna i kulturna metropola u kojoj su naši maturanti mogli vidjeti mramorno zdanje Milanske katedrale, galeriju Vittorio Emanuele II, te spomenik Leonardu da Vinciju.

Ovom posjetom završeno je devetodnevno putovanje nakon kojeg su se maturanti sretno vratili u svoj rodni Konjic. Pretjerano bi bilo da kažemo da je trajalo dovoljno dugo za obilazak svega onoga što ove atraktivne destinacije pružaju, ali stečena iskustva i prijateljstva, nezaboravan provod i priča jedne mladosti ono su što nijedna svjetska destinacija ne može zamijeniti. Može se desiti da se kupljeni suveniri izgube, fotografije izblijede ili se slučajno izbrišu, no ono što se urezalo u njihovo sjećanje će trajati dok i oni postoje, te tako pričati i o onome što se ispričati ne može.

Tekst: Alema Gagula
Video: Emma Fišić, Đana Krzo, Omar Prevljak