U znanju je moć!
Izložba i edukacija u Muzeju ratnog djetinjstva
Izložba i edukacija u Muzeju ratnog djetinjstva

Izložba i edukacija u Muzeju ratnog djetinjstva

Svako ratom označeno djetinjstvo je priča s posebnom težinom i pečatom, a istovremeno i kolektivno iskustvo koje se ne smije prekriti velom zaborava. Upravo s ciljem upoznavanja sa specifičnostima odrastanja u ratu, dodatnog proširivanja znanja i razvijanja empatije, profesori Nijaz Omerović i Nermin Hakalović su za grupu učenika u četvrtak, 3. novembra organizirali posjetu Muzeju ratnog djetinjstva u Sarajevu.

Tom prilikom učenici su mogli pogledati stalnu izložbu sačinjenu od različitih ličnih predmeta i propraćenu s pedeset ličnih priča. Sve priče evociraju ratna dešavanja i stapaju se u emotivno svjedočanstvo o ratu u Bosni i Hercegovini, te stradanju onih koji su o ratu najmanje znali i bili potpuno nedužni. Važno je napomenuti i to da cjelokupna izložba uključuje i nekoliko priča o ratnim djetinjstvima iz drugih zemalja poput Sirije, Afganistana, Iraka ili Ukrajine.

S učenicima iz Srednje škole za saobraćaj i komunikacije Sarajevo, naši učenici su učestvovali u edukativnim radionicama kroz koje su informirani o osnovnim konceptima mira, diskutirali o destruktivnosti i posljedicama rata, te o promjenama koje će mlade voditi ka očuvanju mira i izgradnji slobodnog društva.

Tekst: Alema Gagula
Foto: Nermin Hakalović