U znanju je moć!
Štednja – kći mudrosti i majka slobode
Štednja – kći mudrosti i majka slobode

Štednja – kći mudrosti i majka slobode

Umjerenost kao osnova za život pojedinca i napredak ljudske zajednice jedan je od razloga zbog kojih se 31. oktobar obilježava kao Svjetski dan štednje. Utemeljen 1924. godine na Prvom međunarodnom kongresu štedioničara u Milanu, ovaj značajni datum nas skoro stotinu godina podsjeća na krilaticu po kojoj je štednja kći mudrosti, a majka slobode.

S namjerom da prošire svoje znanje i ukažu na značaj štednje, učenici trećih razreda ekonomske škole s profesoricom Maidom Golić aktivno su istraživali, prikupljali i selektirali informacije o historijatu Svjetskog dana štednje, vrstama i načinima štednje, a među učenicima su proveli i anketu o njihovim štednim navikama. Rezultate rada objedinili su u korisnu prezentaciju i tako promovirali kulturu štednje kao način ispravne i korisne upotrebe novca.

Aktivnostima u vezi s obilježavanjem Svjetskog dana štednje pridružile su se i profesorice Merima Memić i Jasmina Trešnjo koje su za učenike trećih i četvrtih razreda organizirale posjetu Centralnoj banci Bosne i Hercegovine. U okviru posjete učenici su imali priliku slušati predavanje o ulozi i ciljevima Centralne banke, pri čemu je svakako uključen i dio o potrebi i značaju štednje. Kako je istaknuto, cilj ovakvih edukativnih aktivnosti jeste jačanje finansijske inkluzije kroz način odgovornog upravljanja finansijama, a za dobrobit ekonomskog rasta i razvoja Bosne i Hercegovine.

U cijelu aktivnost uključena je i posjeta Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, za koji se nadamo da će postati buduće odredište odgojno-obrazovnog puta naših učenika.

Prezentacija koju su radili učenici trećih razreda ekonomske škole sa profesoricom Maidom Golić.

Tekst: Alema Gagula
Foto: Jasmina Trešnjo