U znanju je moć!
Obilježavanje Dana državnosti BiH
Obilježavanje Dana državnosti BiH

Obilježavanje Dana državnosti BiH

Da se domovina čuva nepobjedivim spojem znanja i talenta, naši učenici i predmetni profesori potvrdili su svojim edukativno-kreativnim učešćem u obilježavanju Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

U svrhu proširivanja historijskog znanja, profesori Halida Dlakić i Nermin Hakalović jučer su za učenike prvih i drugih razreda pripremili čas historije koji je tematski bio usmjeren na kontinuitet bh. državnosti. Kroz kvalitetne prezentacije i uz zvuke državne himne, učenike su podsjetili na milenijsku opstojnost, multikulturalnost i druge posebnosti BiH. Prateći pregled historijskog razvoja od srednjovjekovnog perioda do agresije na BiH devedesetih godina prošlog stoljeća i savremenijeg doba, profesori su posebno naglasili značaj ZAVNOBiH-a iz 1943. godine, na kojem je rezolucijom potvrđeno i to da je BiH država svih naroda koji u njoj žive.

Kreativnije viđenje historijskog kontinuiteta bh. državnosti naši učenici su izrazili učešćem na literarnom konkursu Grada Konjica, a uz mentorstvo profesorica Dušice Čukle i Amele Macić epitet najboljih ponijele su:

  1. Emina Džajić – učenica trećeg razreda matematičko-informatičke gimnazije,
  2. Sedina Graho – učenica prvog razreda elektrotehničke škole i
  3. Nađa Beha – učenica prvog razreda matematičko-informatičke gimnazije.
Također, ove godine naša škola je učestvovala i na likovnom konkursu na temu “Bosno i Hercegovino, za mene ti najljepša si”, na kojem nas je svojim talentom i samostalnim radom predstavljala, te vrijednu nagradu osvojila Emina Didik – učenica drugog razreda medicinske škole.

U prazničnom ozračju današnjeg zvaničnog obilježavanja Dana državnosti, svoj osjećaj pripadnosti jedinoj domovini učenici prvih i drugih razreda predvođeni grupom profesora izrazili su počasnim defileom od Kamene ćuprije do prostorija Narodnog univerziteta, gdje je u organizaciji Grada Konjica upriličena svečana ceremonija uz dodjelu nagrada i čitanje prvonagrađenih literarnih radova.

S osjećajem dubokog ponosa, a u ime svih učenika i zaposlenika JU “Srednja škola” Konjic svim građanima Bosne i Hercegovine želimo sretan Dan državnosti!

Tekst: Alema Gagula
Foto: Emina Lizde