U znanju je moć!
Noć u muzeju – NUM 2023
Noć u muzeju – NUM 2023

Noć u muzeju – NUM 2023

Muzej Hercegovine u Trebinju jedna je od pet muzejskih ustanova koje su bile uključene u festivalski program “Noć u muzeju – NUM 2023” u organizaciji Civitas Bosne i Hercegovine. Program je održan 10. oktobra 2023. godine, a edukativno-istraživačkom radu pridružilo se osam naših učenika iz četvrtog razreda matematičko-informatičke gimnazije sa profesoricama Jasminom Tinjak i Eminom Lizde.

Organizirane interaktivne radionice sadržale su praktični, edukativni i istraživački rad kroz koji su učenici mogli upoznati sve ono što muzej baštini, s osvrtom na značaj pojedinih događaja, pojava, materijalne i nematerijalne baštine za savremeni život i demokratiju.

Podijeljeni u četiri grupe, učenici su naizmjenično bili posvećeni radionicama koje su obuhvatale zanimljive tematske cjeline:

  • Glas umjetnosti,
  • Ilirska plemena u istočnoj Hercegovini,
  • Golubarska pošta i
  • Tradicionalni hercegovački vez i zlatovez.
Po završetku radionice i evaluacije naučenog, učenici su preuzeli diplome za učešće i edukaciju, ali i izrazili oduševljenje stečenim iskustvom i dočekom. Stoga se organizatorima i svim uključenim u realizaciju festivalskog programa “Noć u muzeju – NUM 2023” iskreno zahvaljujemo.