U znanju je moć!
Međunarodni dan srednjoškolaca
Međunarodni dan srednjoškolaca

Međunarodni dan srednjoškolaca

Međunarodni dan srednjoškolaca utemeljen je 17. novembra 1939. godine u Londonu kao znak sjećanja na praške studente koji su organizirali mirne demonstracije protiv nacističkog djelovanja. Iako su demonstracije ugušene zatvaranjem svih visokoškolskih ustanova u Češkoj, odvođenjem studenata u koncentracione logore i strijeljanjem devet studenata i profesora, sjećanje na njihov doprinos u borbi za ljudska prava živi više od osamdeset godina.

S namjerom da odaju počast žrtvi i velikom doprinosu praških studenata, članovi Vijeća učenika su za Dan srednjoškolaca organizirali prigodan kulturno-umjetnički program. Simbolično druženje održano je 17. novembra u školskom holu, a program je osmišljen i izveden u saradnji s pedagogicom Donisom Begtašević i psihologinjom Sanidom Šehmehmedović.

Izvodeći pjesme Kemala Montena, Crvene jabuke i Dine Merlina, recitirajući stihove Žaka Prevera i Desanke Maksimović, naši talentirani i preduzimljivi učenici podsjetili su na to da su srednjoškolci pokretačka snaga koja može da doprinese promjenama i da posluži kao primjer budućim generacijama. U najavi druženja ukazano je na to da “sve ideje, talente, ambicije i snove trebaju usmjeriti na bolje sutra kako bi izgradili državu koja zaslužuje više i u kojoj žele ostati”, kao i na činjenicu da će moć znanja iskoristiti za prevazilaženje mnoštva prepreka današnjice.