U znanju je moć!
Obilježavanje Dana nauke u našoj školi
Obilježavanje Dana nauke u našoj školi

Obilježavanje Dana nauke u našoj školi

S ciljem popularizacije nauke i naučno-istraživačkog rada 12. decembar se četvrtu godinu zaredom obilježava kao Dan nauke Federacije BiH, utemeljen u znak sjećanja na dan kada je 1975. godine Vladimiru Prelogu uručena Nobelova nagrada za hemiju.

Kako bi obilježili ovaj sve značajniji datum za bh. društvo, članovi hemijske sekcije ugostili su učenike osmog razreda Druge osnovne škole Konjic. Tom prilikom su se potrudili da im na zanimljiv način približe sredstva, inovativne metode rada i druge mogućnosti koje ugodni ambijent kabineta hemije pruža. Pošto osnovci tek ulaze u svijet hemijskih pojmova, naši učenici su ovaj susret iskoristili da svoje mlađe kolege upoznaju sa svrhom i funkcijom digestora kao osnovnog dijela svake moderne laboratorije. Demonstrirali su im destilaciju, sublimaciju i resublimaciju, a objasnili su im i princip rada aparata za gašenje požara. Također, upoznali ih sa različitim kiselinsko-baznim indikatorima, te pokazali da se u tu svrhu mogu koristiti i biljke. Kako bi posjeta bila što zanimljivija, edukativni dio nadogradili su brojim “magičnim” eksperimentima. Najviše oduševljenja kod osnovaca izazvao je eksperiment „lažna krv“ jer se koristi u filmskoj industriji za postizanje specijalnih efekata. Posebna čast za naše učenike bila je mogućnost da asistiraju mladim gostima kada su izrazili želju da sami ponove neke od izvedenih eksperimenata.

Na samom kraju posjete učenici su zajedno poslušali prezentaciju o našem nobelovcu Vladimiru Prelogu. Osim što su taj način odali počast eminentnom bh. naučniku, ujedno su doprinijeli “afirmaciji i dignitetu nauke” kao jednom od glavnih ciljeva u obilježavanju Dana nauke Federacije BiH.

Važno je istaći i to da je obostrano zadovoljstvo ovom posjetom bilo vidljivo, a poruka srednjoškolaca izražena je u nadi da su gostima prenijeli ljubav prema nauci i motiviranost da se posvete obrazovanju. Motiviranost i entuzijazam su ključ uspjeha i ukoliko smo doprinijeli njihovom razvoju, cilj današnjeg druženja je ostvaren.