U znanju je moć!
Radionica poštivanje ljudskih prava
Radionica poštivanje ljudskih prava

Radionica poštivanje ljudskih prava

Zabrinjavajući porast rodno zasnovanog nasilja cjelokupno društvo obavezuje na prekid šutnje, prevenciju i eliminaciju svih njegovih oblika. Odazvavši se pozivu Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK-a na šesnaestodnevnu aktivnost, naša škola je u prethodnom periodu doprinijela u izgradnji stavova zasnovanih na univerzalnim vrijednostima poštivanja ljudskih prava i eliminaciji svih oblika nasilja nad ženama i djevojčicama.

Naime, kroz saradnju pedagoško-psihološke službe i profesorica bosanskog jezika i književnosti, učenici su upoznati s pojmom psihičkog nasilja kao jednim od četiri osnovna oblika nasilja u partnerskim odnosima. Pojedinačni tipovi psihičkog nasilja (gaslighting, manipulacija, kontrola, tretman šutnjom, okrivljavanje, vrijeđanje, dehumanizacija, izolacija, prijetnje i zastrašivanje) predočeni su kroz interpretaciju različitih priča, iskustava i slučajeva. Budući da se danas psihičko nasilje ispoljava u svim vrstama odnosa i da su njegove posljedice nemjerljive, važnost razgovora i pravovremenog djelovanja nikada nije bila izraženija.

Također, pod mentorstvom profesora Harisa Hadžizukića, učenici trećih razreda su u periodu od 4. do 8. decembra realizirali radionicu “Borci za ljudska prava”, kroz koju su se upoznali sa istaknutim borcima za ljudska prava, te ukazali na ugroženost i potrebu zaštite ljudskih prava bez obzira na različitiosti. U sklopu radionice učenici su izradili i kreativne panoe koji šalju poruku o važnosti zaštite ljudskih prava.