U znanju je moć!
RCF (Regional challenge fond)
RCF (Regional challenge fond)

RCF (Regional challenge fond)

Dok naši učenici ostvaruju uspjehe na različitim takmičenjima, školsko rukovodstvo i stručni timovi posvećeno rade na unapređenju nastavnog procesa i uslova rada, kao i na poboljšanju konkurentnosti naših učenika na tržištu rada. Stoga, s ponosom ističemo da smo u prethodnom periodu aplicirali na poziv RCF-a (Regional challenge fond) te da je komisija za finansiranje projekata u BiH naš projektni prijedlog “Kooperativnim obrazovanjem do kvalitetnije turističke ponude u našem gradu” prepoznala i izabrala kao jedan od pet projekta vrijedna realiziranja.

Regional challenge fond je finansijskom mehanizam koji unapređuje održivu konkurentnost preduzeća šest ekonomija Zapadnog Balkana, a na ovaj projektni poziv odazvalo se 155 institucija za strukovno obrazovanje i obuku i preduzeća iz zemalja Zapadnog Balkana, a od toga je dvadeset prijava pristiglo iz Bosne i Hercegovine.

Naš predloženi projekt usmjeren je na doprinos razvoju turizma u našem gradu, a njegovim provođenjem doprinijet ćemo razvoju malih i srednjih preduzeća u cilju zadovoljavanja potrebe za kompetentnom radnom snagom. Također, po završetku srednje škole, mladim ljudima će biti olakšana mogućnost pokretanja samostalnog ili partnerskog biznisa, čemu svakako doprinosi i pomoć Gradske uprave i drugih institucija.

Osnova projekta fokusirana je na dodatno opremanje kuhinje, opremanje kabineta praktične nastave za ugostiteljstvo, opremanje kabineta praktične nastave za hotelsko-turističkog tehničara, opremanje kabineta za stručne predmete iz predloženih CT programa, građevinske zanatske radove u tri kabineta, izradu edukativnog materijala, obuku mentora u partnerskim kompanijama te obuku profesora stručnih predmeta.

Kako je projektni poziv zahtijevao i angažman lokalnih kompanija koje bi svojim aktivnim učešćem doprinijele kvalitetnijem osposobljavanju naših učenika i provođenju projekta, u partnersku saradnju uključena su i lokalna preduzeća: Garden City Hotel & Resort Konjic, Restoran Han Konjic , Restoran Novalića Kula, Apartmani Lux Novalić, Agencija PRVI KORAK doo Konjic, Intermezzo Caffe Konjic, Visit Konjic.

Ceremonija dodjele nacionalnih grantova u BiH će se održati 23. aprila 2024. godine u Vanjskotrgovinskoj komori Bosne i Hercegovine u Sarajevu. S nadom da će ovaj projekat kroz zajedničko djelovanje obrazovnih institucija i partnerskih kompanija unaprijediti obrazovni proces u našoj zajednici, organizatorima i svim učesnicima se iskreno zahvaljujemo.