U znanju je moć!
Plodovi uspjeha učenika poljoprivredne tehničke škole
Plodovi uspjeha učenika poljoprivredne tehničke škole

Plodovi uspjeha učenika poljoprivredne tehničke škole

U cilju poboljšanja praktične metode učenja i nastavnih metoda, Caritas Švicarske u BiH (CACH) je krajem 2020/2021. školske godine podržao našu školu dodijelivši nam funkcionalni plastenik s pratećom opremom.
Uz nadzor profesorice Ezane Nefer-Imamović, učenici poljoprivredne škole su teoriju sproveli u praksi, počevši od osnovne i dopunske obrade tla, preko sadnje usjeva pa do ubiranja plodova svoga truda. Za vrijeme raspusta, odnosno u sklopu ljetne škole, učenici su nastavili predano i uspješno realizirati projekat. Svakodnevne mjere njege poljoprivrednih kultura i dodavanje prehrane dovelo je do krajnjeg cilja, berbe. Ostvareni prinosi berbe do septembra iznosili su:

  • 180 kg paradajza,
  • 33 kg krastavaca,
  • 25 kg paprika.
Važno je naglasiti da je krastavac kao poljoprivredna kultura svoj reproduktivni period završio ranije u odnosu na paradajz i paprike, čiji plodovi se još uvijek beru. U jesenskoj proizvodnji učenici će nastaviti s radom i zasaditi salatu i jagode.
Dio svojih prihoda, učenici IIIe i IIId poljoprivredne tehničke škole prodali su firmi SurTec i Garden City, kojima dugujemo zahvalnost što su prepoznali trud i kvalitet naših učenika. Dio prihoda će proslijediti kolegama iz ugostiteljsko – turističke stručne škole, koji će s profesoricom Mehdijom Košpo konzervirati, tj. pripremiti salatu.