U znanju je moć!
Simulacija Međunarodnog krivičnog suda – Zapadni Balkan
Simulacija Međunarodnog krivičnog suda – Zapadni Balkan

Simulacija Međunarodnog krivičnog suda – Zapadni Balkan

U periodu od 19.10. do 25.10. 2021. godine, učenici naše škole učestvovali su u sesiji MICC WeB pod nazivom Simulacija Međunarodnog krivičnog suda – Zapadni Balkan. Sesija je održana u Srbiji, mjestu Divčibare u blizini Valjeva, a uključeni su bili učenici iz Gračanice, Slavonskog Broda, Konjica, Našica, Sombora i Aranđelovca. Naš tim, uz profesora Nermina Hakalovića, sačinjavali su Medina Čolak, Zejna Novalić, Brkan Aldin, Imran Kozić i Bilal Hebibović – učenici trećeg razreda elektrotehničke škole.

Nakon dolaska na odredište, uslijedilo je upoznavanje učenika s ostalim učesnicima i sadržajem petodnevnog programa. Od brojnih radionica kroz koje su učesnici prošli, možemo istaći radionicu o ljudskim pravima, historijskoj pozadini slučajeva Flick, Erdemović i Bikindi, kao i radionicu „Zašto ratujemo?“. Također, organizirano je interkulturalno veče u okviru kojeg su učenici predstavili svoj grad i svoju školu, tako da su naši učenici petnaestominutnom prezentacijom istakli najvažnije kulturno-historijske znamenitosti općine Konjic, kao i osnovne podatke o samoj školi. Pošto su kroz radionice upoznati s uvodom u pravo, trideset učenika je podijeljeno u četiri tima – tim za odbranu, tužilaštvo, sudstvo i press-tim, a za njihovu obuku bili su zaduženi treneri iz organizacija Otvorena komunikacija iz Srbije, HERMES iz Hrvatske, te MICC WeB iz BiH. Simulacija suđenja u slučajevima Flick, Erdemović i Bikindi bila je realizirana tako što je tužilaštvo iznijelo slučaj, zatim se odbrana referirala na izlaganje tužilaštva, a na kraju su sudije postavljale pitanja tužiocima i odbrani. Pri tome su kod učesnika bile izražene vještine komuniciranja i samostalnost u donošenju zaključaka. Nakon simulacija, učenici su s trenerima diskutirali o samim suđenjima, a kroz radionicu „Zašto kažnjavamo?“ otvorena su pitanja o načinima kažnjavanja u sudskom sistemu. Potom su se sudije povukle na vijećanje kako bi donijele presudu i samo vijećanje je trajalo nekoliko sati. Pri iznošenju presuda, sudije su detaljno obrazložile svoju presudu, referirajući se na iznošenje otežavajućih okolnosti od tužilaštva, odnosno olakšavajućih kod odbrane, nakon čega je uslijedila diskusija o presudama, s akcentom na težinu samih slučajeva i problemima s kojima su se tužilaštvo, odbrana i sudije susreli. Poslije diskusije održana je press-konferencija na kojoj su članovi press-tima postavljali otvorena, dobro osmišljena i kompleksna pitanja sudijama, odbrani, kao i tužilaštvu. Na kraju dana učenici su se opustili kroz igranje kviza zamišljenoga da u grupama odgovaraju na pitanja koja su bila na temu njihove aktivnosti kroz proteklih nekoliko dana.

Za kraj ovog poučnog i korisnog događaja bio je organiziran izlet u Beograd, nakon kojeg su učenici, profesori i treneri imali evaluaciju sesije, te je zaključeno da su učenici, zbog kojih se sesija i odražava, stekli veliko iskustvo koje će im pomoći u daljem obrazovanju, a možda i životnom opredjeljenju.