U znanju je moć!
Učešće učenika u manifestaciji “Kasim Prohić – činiti i biti”
Učešće učenika u manifestaciji “Kasim Prohić – činiti i biti”

Učešće učenika u manifestaciji “Kasim Prohić – činiti i biti”

Svoje poštovanje prema djelu bosanskohercegovačkog filozofa Kasima Prohića naši učenici su iskazali učešćem u šestoj kulturno-obrazovnoj manifestaciji “Kasim Prohić- činiti i biti”. Ovaj značajni događaj tradicionalno organizira Narodni univerzitet Konjic, a ove godine je otvoren programom koji je održan u našoj školi.
Uz mentorstvo profesorica Sevle Krivić i Halide Dlakić, gimnazijalci Alma Jusufbegović, Halil Maksumić, Asija Duranović, Almedina Hebibović, Lamija Landžo, Lejla Muhibić, Suana Ćibo, Nejra Halilović i Zerina Ibrulj, pripremili su zanimljiv program o životu, djelu i svjetonazorima ovog znamenitog filozofa i profesora konjičkog porijekla.
U prvom dijelu programa učenici su iznijeli opće podatke o životu i radu Kasima Prohića, sjećanja članova porodice, ali i Prohićevih studenata. Drugi dio programa osmišljen je kao razgovor kroz koji su se učenici upečatljivo osvrnuli na osnovne odrednice filozofije kao nauke, odlike Prohićeve filozofije, čije tekstove su okarakterizirali kao filozofski ozbiljne, a umjetnički lijepe, te napravili i komparaciju između filozofije i književnosti.
Uz riječi zahvalnosti i emotivnim osvrtom na rad profesora Prohića, program je kratkim govorom zatvorila profesorica Sevla Krivić.