U znanju je moć!
Uspomena od ansambla “Djevojke s Neretve”
Uspomena od ansambla “Djevojke s Neretve”

Uspomena od ansambla “Djevojke s Neretve”

Ansambl „Djevojke sa Neretve“ zasigurno je jedna od najsjajnijih zvijezda na kulturno-umjetničkom nebu našeg grada i raspjevano svjedočanstvo o značajnom dijelu naše prošlosti. Nastao je u školskim klupama, a pod vodstvom istinskih umjetnika, ostavio je trag na svjetskim platformama i tako pokazao kako se na temeljima ljubavi, talenta, rada i discipline doseže vječnost.

Pedeset i pet godina poslije, „Djevojke sa Neretve“ ponovo su raširile svoja „krila lastavice“ i zapjevale pjesmu o slobodi. Oživljena iskustva i sjećanja prenijele su na papir i kroz monografiju „Djevojke sa Neretve“ odale počast svima koji su doprinijeli nastanku, razvoju i radu ovog neprevaziđenog ansambla. Pri tome nisu zaboravile ni našu školu, zbog čega s ponosom i iskrenom zahvalnošću ističemo da su nam nekadašnje članice Sonja Sarić, Azra Hakalović-Odobašić i Ismija Šahinović svojom posjetom ukazale izuzetnu čast i police naše biblioteke obogatile primjercima Monografije na bosanskom i engleskom jeziku.

Prisjetivši se školskih dana i muzičkih početaka, istakle su da je za članstvo u ansamblu „Djevojke sa Neretve“ školski uspjeh bio primaran, te da je na prvom mjestu popisa stvari za putovanje uvijek morala stajati – knjiga. Ako tome dodamo riječi profesorice Emine Beljajev da su odanost i zajedništvo ono što je posebno krasilo „Djevojke sa Neretve“, onda je sasvim jasno da će ovaj konjički ansambl uvijek biti mnogo više od muzičkog uzora.

Tekst: Alema Gagula
Foto: Haris Hadžizukić