U znanju je moć!
Svjetski dan čišćenja
Svjetski dan čišćenja

Svjetski dan čišćenja

Samoživost savremenog čovjeka i neodgovornost koju ispoljava u odnosu prema životnoj sredini produkt su nerazvijene moralne podloge i neznanja da takvim pristupom uništava samo sebe. Da bismo konačno shvatili da ljudska vrsta ne može i nikada neće biti jača od prirodne sile, na ovaj rašireni problem dužni smo upozoravati, ali i poduzimati konkretne korake.

Ekološka sekcija naše škole dobar je primjer da se kroz odgojno-obrazovni rad mladi itekako mogu usmjeravati na zaštitu okoliša i odgovoran odnos prema društvenoj zajednici. Voditelji sekcije, profesor Arnel Veljković i profesorica Lejla Puhalo svojim primjerom animiraju učenike da učestvuju u različitim aktivnostima i tako stvaraju okruženje ispunjeno zajedničkim radom i pozitivnom atmosferom. U tom duhu obilježili su i Svjetski dan čišćenja (World Clean Up Day), koji je utemeljen podsredstvom pokreta „Let's do it“ i predstavlja dio globalne kampanje za zaštitu životne sredine.

Iako su zbog vremenskih uslova bili primorani odgoditi aktivnosti, voditelje i članove sekcije to nije spriječilo da u četvrtak, 22. septembra organiziraju akciju uređenja školskog eksterijera i tako naše okruženje učine ljepšim i ugodnijim. Njihov trud prepoznali su i podržali drugi učenici, kao i predmetni profesori Sanjin Džajić, Elma Bubalo, te školska pedagogica Donisa Begtašević. Podredivši dan plemenitom cilju, udružili su svoje snage i pokazali da su za veliku promjenu neophodni mali koraci.

Sa željom da slične aktivnosti nastave i u budućem periodu, akterima ove akcije i timu “Let's do it Bosna i Hercegovina” se iskreno zahvaljujemo.

Tekst: Alema Gagula
Foto: Elma Bubalo