U znanju je moć!
Posjeta Međunarodnom sajmu minerala, kristala, fosila, dragog i poludragog kamenja
Posjeta Međunarodnom sajmu minerala, kristala, fosila, dragog i poludragog kamenja

Posjeta Međunarodnom sajmu minerala, kristala, fosila, dragog i poludragog kamenja

U subotu, 8. 10. 2022. godine, posredovanjem profesorice Elme Bubalo u saradnji s profesoricama aktiva bosanskog jezika i književnosti za naše učenike je organizirana posjeta Međunarodnom sajmu minerala, kristala, fosila, dragog i poludragog kamenja u Kreševu. Kroz edukativni karakter posjete i njenu usklađenost s godišnjim planom i programom, učenici su dobili priliku da se dodatno informiraju o građi, porijeklu i značaju različitih vrsta minerala i kristala, te da uživaju u ljepoti izloženog nakita od poludragog i dragog kamenja. Važno je naglasiti i to da se, bez obzira na vikend, posjeti pridružilo oko devedeset učenika, te da su u okviru Sajma mogli posjetiti biblioteku i muzej Franjevačkog samostana i pogledati izložene makete objekata za obradu i preradu metala kao vid rekonstrukcije rudarstva i metalurgije u Kreševu.

Poseban značaj ovog Sajma ogleda se u tome što se održava već skoro dvije decenije i u tome što organizator Zavičajna udruga „Kreševski citrin“ nastoji educirati što više mladih ljudi i uključiti ih u proces pronalaženja i čuvanja ovog dragocjenog prirodnog bogatstva. Također, svake godine uspijeva okupiti izlagače iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije, Kosova i Hrvatske, a tridesetak ovogodišnjih učesnika s ponosom je izložilo svoje primjerke iz regije, ali i one iz dalekog Brazila ili Španije.

Iako ne znamo je li se ostvarila dobronamjerna želja organizatora da svako ko dođe na Sajam pronađe svoj sretni kristal, znamo da je za naše učenike ova posjeta bila korisna i da je odražavala simbolično značenje citrina kao kristala dobrog raspoloženja.

Tekst: Alema Gagula
Foto: Elma Bubalo