U znanju je moć!
Kasim Prohić – činiti i biti
Kasim Prohić – činiti i biti

Kasim Prohić – činiti i biti

O Kasimu Prohiću, velikom učitelju savremene filozofije i estetike, te njegovom usponu “od gnijezda do zvijezda”, sinoć su u školskom amfiteatru govorile članice Sekcije društvenih nauka – Naida Bašić, Elma Macić, Lamija Dženetić, Šejla Granulo i Ilda Košpo.

Vođene smjernicama profesorice Sevle Krivić, učenice su svoje predavanje otvorile osnovnim podacima iz Prohićeve biografije, da bi se u nastavku izlaganja osvrnule na njegovu sklonost ka antičkoj i doprinos savremenoj filozofiji, duboko poniranje u Selimovićevu prozu i Dizdarevu poeziju, te nastojanje da ublaži granice između filozofije i književnosti. Dotakavši se osnovnih odlika Prohićevog stvaralaštva, učenice su posebno istakle onu duboku poruku o našoj obavezi da kritički mislimo, sumnjamo i propitujemo, te tako njegujemo ljubav prema mudrosti kako bismo naučili činiti bolje i biti bolji.

U završnoj riječi profesorica Krivić se zahvalila prisutnima, ukazala na vrijednost Prohićevog filozofskog slova i istakla osobine koje su konjičkog velikana krasile i činile ga “čovjekom uspravnog hoda” i sinonimom svega onoga čemu bismo trebali težiti.

Budući da je predavanjem obilježeno trideset i osam godina od Prohićeve smrti, zanimljivo je spomenuti i to da su učenice svoje izlaganje završile stihovima u kojima Dizdar kaže da smrt nije kraj i da smrti zapravo i nema, čime su apostrofirale činjenicu da Kasim Prohić živi kako kroz svoja djela, tako i kroz naše sjećanje na njega.

Tekst: Alema Gagula
Foto: Radio Konjic