U znanju je moć!
Terenska nastava ugostiteljsko-turističke tehničke škole
Terenska nastava ugostiteljsko-turističke tehničke škole

Terenska nastava ugostiteljsko-turističke tehničke škole

Terenska nastava jedna je od najefektnijih metoda učenja koja kod učenika pobuđuje interes, razvija sklonosti ka istraživanju i timskom djelovanju. S tim ciljem, danas je profesorica Ozana Alagić organizirala školski izlet u okviru turističke geografije kao jednog od najznačajnijih predmeta u ugostiteljsko-turističkoj tehničkoj školi.

U višesatnoj nastavi i po maršruti Konjic – Hadžići – Ilidža – Sarajevo – Visoko – Kakanj – Vitez (Krčevine) – Travnik – Donji Vakuf – Jajce – Bugojno – Gornji Vakuf- Uskoplje – Ramsko jezero – Prozor – Jablanica – Konjic, četrnaest učenika prvog razreda preuzelo je ulogu turističkog vodiča s unaprijed utvrđenim temama. Zadatak je podrazumijevao kvalitetne pripreme i upoznavanje grupe o fizičko-geografskim i društveno-geografskim karakteristikama posjećenih mjesta, pri čemu su učenici pokazali posvećenost i zainteresiranost. Vrijeme od osam do osamnaest sati iskorišteno je za sticanje novog znanja, ali i edukativnog iskustva kroz koje znanje poprima oblike onog što se ne može zaboraviti.

Prevozniku SENO TOURS se iskreno zahvaljujemo, a važno je naglasiti i činjenicu da su troškove putovanja snosili učenici i predmetna profesorica, zbog čega je potreba za podrškom u tom kontekstu neophodna i veoma bitna.