U znanju je moć!
Finalna smotra “Projekt građanin”
Finalna smotra “Projekt građanin”

Finalna smotra “Projekt građanin”

Tim učenika koji je pod mentorstvom profesora Harisa Hadžizukića osvojio prvo mjesto na kantonalnom takmičenju “Projekt građanin”, jučer i danas je svoj rad na temu “Problem klađenja u našem gradu” predstavio na Finalnoj smotri u Sarajevu. Sa 350 učenika osnovnih i srednjih škola, pobjednika iz deset kantona Federacije BiH, sedam regija Republike Srpske i Brčko Distrikta, Finalna smotra je održana u Velikoj sali zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, a sastojala se od kvalitetno organiziranog programa.

Naime, kroz dvodnevni rad učenici su imali zadatke da izaberu predstavnika koji će u jednoj minuti iznijeti osnovne značajke projekta, da snime jednominutnu videoporuku u kojoj će obrazložiti jedan od pojmova iz Malog rječnika demokratije, da kroz kreativno osmišljeni princip razgovora razmijene iskustva i informacije s učenicima iz drugih škola, te da napišu kratki osvrt na iskustvo rada na zadatku i učešće u programu Finalne smotre.

Projekat “Problem klađenja u nasem gradu” u jednominutnom govoru predstavila je učenica Emina Džajić, koja je naglasila razloge pokretanja projekta, obrazložila proces istraživanja, odabrane mjere, plan akcije, te postignute i tek očekivane rezultate. Nakon razmjene iskustava i informacija s drugim učenicima, naši učenici su u osvrtu na iskustvo rada istakli sljedeće utiske:
“Cijenimo i zahvaljujemo Civitasu Bosne i Hercegovine na prilici da predstavimo svoj projekat i da se upoznamo s ostalim idejama i projektima. Ovo je za nas nezaboravno iskustvo koje je osnažilo naša uvjerenja i nastojanja da demokratski djelujemo i mijenjamo društvo u kojem živimo. Slušajući inspirativne priče naših vršnjaka, ponosni smo i počastvovani što smo bili dijelom tako lijepog i značajnog programa. S obzirom na to da smo realizovali veliki dio našeg plana akcije i na dobivenu podršku, u predstojećem periodu preduzet ćemo finalne korake kako bi se naš projekat “Problem klađenja u našem gradu” što prije našao na sjednici Gradskog vijeća Konjic i bio usvojen.”

Podsjećamo da su ovaj odvažni pobjednički tim sačinjavali učenici trećeg razreda matematičko – informatičke gimnazije – Emina Džajić, Ilma Sultić, Nađa Džumhur, Hamza Bubalo, Sarah Karkelja, Nađa Masleša, Ibrahim Ali Šoljić, Ejla Macić, Sead Gakić, Ehlimana Hadžajlija, Ilma Vrtić, Amna Macić i Tarik Dželilović, a Finalnoj smotri su prisustvovali u pratnji profesorice Emine Lizde.

Učenicima iskreno čestitamo, a upućenim riječima zahvalnosti CIVITASU BiH se pridružujemo.