U znanju je moć!
Posjeta muzejima
Posjeta muzejima

Posjeta muzejima

Kultura sjećanja iznimno je važan faktor u procesu prihvatanja prošlosti, izgradnje staza budućnosti, ali i jedan ljudski naklon istini. S namjerom da kroz terensku nastavu upotpune svoju spoznaju o posljednjem ratu u voljenoj domovini, grupa naših učenika je u pratnji profesora Nermina Hakalovića i profesorica Lejle Puhalo i Latife Mezit, 12. oktobra 2023. godine, posjetila tri muzeja u Sarajevu.

Posjetivši Spomenički kompleks Tunel D-B, u javnosti poznat kao Tunel spasa, učenici su započeli svoj uvid u svijet ratne bosanske prošlosti. U toku predavanja o načinu na koji je tunel napravljen i o njegovom značaju za stanovnike opkoljenog Sarajeva, imali su priliku aktivno diskutovati i iznositi vlastite stavove o čuvenom simbolu borbe za slobodu bosanskog čovjeka.

Nakon Tunela spasa, učenici su posjetili “Bosanske muzeje sjećanja” u okviru kojih se nalaze dva veoma značajna muzeja: Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida 1992-1995 – Museum of genocide i Muzej opsade Sarajeva – Siege of Sarajevo Museum. Stalnu postavku muzeja čine lični predmeti, ispovijesti žrtava rata i genocida, fotografije, kartografski prikazi, pisma, simulacije, dokumentarni filmovi i umjetnička djela.

Muzeji su na učenike ostavili snažan dojam, a kroz živu priču vodiča bar na trenutak su mogli osjetiti kroz šta su prolazili građani Sarajeva i BiH u najtežim trenucima agresije na našu domovinu.