U znanju je moć!
Pobjednici kantonalnog takmičenja “Projekt građanin/Projekat Ja građanin”
Pobjednici kantonalnog takmičenja “Projekt građanin/Projekat Ja građanin”

Pobjednici kantonalnog takmičenja “Projekt građanin/Projekat Ja građanin”

Značaj demokratije i ljudskih prava u odgojno-obrazovnom procesu prvenstveno je sadržan u jačanju potrebe učenika da kroz djelotvornu komunikaciju i kritičko mišljenje izražavaju povezanost s užom i širom zajednicom, odnosno da promoviraju zajednički naspram ličnog interesa. S tom namjerom i pod mentorstvom profesora Harisa Hadžizukića, tim naših učenika predstavio se na ovogodišnjem takmičenju “Projekt građanin/Projekat Ja građanin” i tradicionalno osvojio prvo mjesto u kategoriji srednjih škola.

Takmičenje je održano 24. i 25. aprila 2024. godine u organizaciji Civitas Bosne i Hercegovine i pod pokroviteljstvom Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK-a, a naš pobjednički tim sačinjavali su učenici trećeg razreda matematičko-informatičke gimnazije: Faris Hajduk, Alen Anđelić, Adnan Gagula, Benjamin Mujak, Adna Korić, Bakir Hasagić, Bilal Maksumić, Hamza Ramić, Nađa Alihodžić, Ema Alikadić i Ilhana Hajduk. Nesebičan trud i rezultate istraživačkog rada saželi su u upečatljiv projekt pod nazivom “Vedro lice treće dobi”, pri čemu su pokazali visok stepen znanja, kreativnosti i zavidne vještine prezentacije, ujedno doprinijeli visokom nivou takmičenja, ali i dostojanstveno predstavili školu i svoj grad Konjic.

Nagrađeni rad naši učenici će predstaviti i u okviru predstojećeg svečanog programa Finalne smotre “Projekt građanin/Projekat Ja građanin”, koja će se održati u Parlamentarnoj skupštini BiH u Sarajevu. S osjećajem dubokog ponosa, organizatorima takmičenja i svima koji su pomogli u izradi projekta se zahvaljujemo, a pobjedničkom timu čestitamo.